XXI. ISPRS Congress

isprs 1 malasrpanj 2008.

Od 3. do 11. srpnja 2008. u Pekingu (NR Kina) održati će se XXI. ISPRS Congress – najveći i najvažniji skup krovne svjetske organizacije za fotogrametriju i daljinska istraživanja – eng. International Society for Photogrammetry and Remote Sensing. Kongres ISPRS-a održava se svake četiri godine i okuplja najveće svjetske stručnjake na polju fotogrametrije i dajlinskih istraživanja, predstavnike državnih institucija i privatnih tvrtki, kao i proizvođače softvera i hardvera, te svojim radom i zaključcima određuje smjer razvoja fotogrametrije u idućem četverogodišnjem razdoblju.

isprs 2 malaI na ovom kongresu, kao i na prethodna tri: u Beču (1996.), Amsterdamu (2000.) i Istambulu (2004.) prisustvovati će zaposlenici Zavoda za fotogrametriju kako bi se na licu mjesta upoznali s najnovijim dostignućima iz područja fotogrametrije i daljinskih istraživanja, te mogućnostima njihove primjene u poslovanju Zavoda.

XXI. kongres ISPRS-a započeo je u četvrtak, 3. srpnja u do posljednjeg mjesta ispunjenoj velikoj dvorani kongrenog centra u Pekingu, svečanom ceremonijom otvaranja. Svečanost je započela video radom “Silk Road for Information from Imagery”, što je i moto cijelog skupa. Na otvorenju su govorili predsjednik Društva za geodeziju, fotogrametriju i kartografiju Kine, prof. Yang Kai, doministar za “zemlju i resurse”, ujedno direktor Državnog ureda za geodeziju Lu Xinshe i predsjednik ISPRS-a prof. Ian Dowman. Također su dodijeljene nagrade svjetskim eminentnim stručnjacima iz područja fotogrametrije i daljinskih istraživanja. Ceremoniju je zatvorio nastup studenata pekinških sveučilišta sa glazbenim i plesnim programom. Nakon svečanog otvaranja, sudionici kongresa družili su se u neformalnoj atmosferi na “partiju dobrodošlice” koji se održao na otvorenom prostoru u blizini kongresnog centra.

4. srpnja 2008. ISPRS kongres nastavljen je jutarnjom plenarnom sjednicom, na kojoj su predstavljena tri pozvana predavanja. Prvo je Jose Achache opisao međunarodna nastojanja da se izgradi globalni “sustav nad sustavima” za promatranje Zemlje (GEOSS), a zatim je Juergen Dold prikazao evoluciju zračnih i terestričkih LIDAR sustava, posebice tvrtke Leice Geosystems. Na kraju je prof. Li Deren pružio odličan prikaz upotrebe geoinformacija u hitnom odgovoru na kriznu situaciju. Nakon katastrofalnog potresa koji je pogodio kinesku provinciju Wenchun u svibnju 2008. godine kineski geodeti su uz pomoć inozemnih stručnjaka, u vrlo kratkom vremenu, prikupili ogromne količine geoinformacijskih podataka: satelitskih i aerofotogrametrijskih snimaka, setelitskih radarskih podataka, LIDAR visinskih podatka i drugih informacija. Obrađeni podaci iskorišteni su za analizu stanja i potporu akcijama spašavanja, te se koriste i dalje u sanaciji posljedica potresa.

Rad kongresa nastavljen je po radnim grupama, te predavanjima podijeljenim u sesije, kao i prezentacijama postera.

7. srpnja 2008. svečano je otvorena tehnička izložba na ISPRS kongresu u Pekingu. Gotovo stotinu izlagača iz cijelog svijeta izložilo je svoja nanovija dostignuća, projekte i tehnička rješenja. Najviše izlagača je iz Kine i Azijskih zemalja, a tu su i najveći internacionalni proizvođači fotogrametrijske i druge geodetske opreme i softvera, kao što su Trimble, Leica, Intergraph, Vexcel (Microsoft), ESRI i drugi.

XXI. ISPRS kongres polako se bliži kraju. Prema službenoj statistici na kongresu je bilo više od 2700 učesnika iz 77 zemalja. Održano je više od 2600 govornih i poster-prezentacija. Održana je generalna skupština na kojoj je učestvovalo 120 delegata iz 41 zemlje i izabran novi predsjednik ISPRS-a Orhan Altan iz Turske.

Na tehničkoj izložbi bilo je više od 100 izlagača i 10 000 posjetitelja, kao i mnogo premijera i najava. Naročito se to odnosi na digitalne kamere. Predstavljena je nova Vexcel UltraCam Xp (prime) s 196 Mpixel CCD i nova Leica Geosystem ADS80. Velike novosti su na polju kamera srednjeg formata, gdje je predstavljeno desetak potpuno novih ili novih verzija postojećih kamera. Novosti ima i na području fotogrametrijskih softvera, kao i opreme, a prikazana su i razna rješenja za snimanje iz zraka uporabom bezpilotnih letjelica i balona. Izlagali su i proizvođači opreme za lasersko skeniranje iz zraka, kao i sa zemlje.